Mini-camping De Appelweide - Winterswijk
Boerderij  Wilterdink
Het goed Wilterdink wordt al voor 1400 genoemd. Op deze plek hebben al honderden jaren mensen gewoond. Hoe ze aan de naam komen is onduidelijk, sommigen praten van zoon van Walter. De uitgang ink , die veel bij Achterhoekse namen voor komt zou betekenen “zoon van” In dit geval dus iets als “Zoon van Walter.” In elk geval namen de mensen steeds de naam van de boerderij aan. Ze noemden zich Wilterdink. ook al heette men van oorsprong ook anders. Als Berentjen Wilterdink met Teunis Rikkers trouwt blijven ze op Wilterdink wonen en noemt Teunis zich ook gezellig Wilterdink. Dat is eigenlijk tot in onze tijd nog zo. Vader Henk Beskers wordt door de meeste bewoners in onze buurt aangesproken als Henk van Wiltert.
Vanaf deze plaats trokken sinds veertienhonderd of nog eerder talrijke Wilterdinks de wereld in. Je komt ze overal tegen.
De meeste Wilterdinks zitten in Amerika. Toen, zo rond 1840 mensen zich gingen afscheiden van de grote Ned. Hervormde Kerk hoorden daar de Wilterdinks ook bij. Soms hielden ze , samen met de buren een kerkdienst bij Wilterdink op de deel en ook wel bij andere boeren in de buurt. Nadat hun al enkelen waren voor gegaan besluiten ze in 1847 met een grote groep voorgoed naar Amerika te vertrokken . Op zoek naar betere economische omstandigheden, meer godsdienstvrijheid en minder belastingen . In Aug. 1847 vertrok men hier uit de buurt vanaf vier boerderijen met 36 mensen naar Ver.Staten.
Na een lange reis van vier maanden raakte hun boot de Phoenix , waarmee ze het laatste stukje van hun reis maakten, in brand. Op nog geen 5 mile van hun plaats van bestemming verloren meer dan 200 opvarenden hun leven. Hetzij door de brand of ze verdronken in het ijskoude water. Van de groep van 36 mensen uit deze buurt kwamen 32 mensen om.
 
De familie Wilterdink had voor hun vertrek de boerderij verkocht. Enkele jaren woonden er andere mensen waarna de Over-grootvader van Henk Beskers de boerderij kocht. De familie Beskers heeft er sindsdien altijd gewoont en gewerkt en met elkaar zorgden zij er voor dat de boerderij werd zoals ze was.
In 2000 kwam dochter Herma weer terug op de boerderij om hier met samen met vriend Mark te gaan wonen. De oude hooizolder werd verbouwd tot een ruime woning en wederom leefden er weer meerdere generaties samen op “Wilterdink”
Na 30 jaar kwam ook de ooievaar weer op Wilterdink terug en werd er zelfs in 2009 een bruiloft gehouden. Met de overname van het bedrijf in 2010 hopen Mark en Herma hier samen een toekomst op te kunnen bouwen. Voor het eerst werd Wilterd niet alleen door Beskers bewoond maar ook door Hoitink’s
 
Helaas verbrandde de
boerderij in Mei 2010.
Een zwarte blz in het geschiedenisboek van Wilterdink.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Gelukkig hebben we in Mei 2011 mogen starten met de Herbouw
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
April 2012
Hebben we dat hoofdstuk mogen afsluiten
en wonen we nu al weer bijna een jaar in onze nieuwe huis
 
De schrijver van het stuk hierboven: "Hulzer Willem" schreef zo prachtig
Schreef er zal spoedig een nieuw “Wilterdink” uit haar as verrijzen. Zo voelt het met recht, we zijn zeer dankbaar dat we de geschiedenis van “Wilterdink” hier kunnen en mogen verlengen.